margaryne, cukier, mleko i kakao podgrzac i stale meiszac przez 10 minut. Nie dopusc do tego by sei gotowalo bo sie zrobi twarda masa! Ta mae robie zazwyczaj weiczorem i przez noc ona stygnie i rano zabieram sie do pieczenia ciasta:
Z tej masy odlewam 3/4 szklanki a do reszty dodaje zoltka jaj, mixuje, potem make wymieszana z proszkiem do pieczenia ale dodaje stopniowo caly czas mixujac, jak lubisz w ciescie bakalie to dodajesz namoczone, ewentualnie tez orzechy, a na koneic do masy dodajesz ubite na sztywno bialka i lekko zamieszasz.
Wylane ciasto na blaszce wkladam do nienagrzanego piekarnika na 50 minut w temp ok 160/180°C ale ja nie mam termoobiegu ale tradycyjny. No i jak wyciagniesz i ciut przestygnie ale bedzei nadal cieply wylewasz ta pozostala mase i smarujesz. Pycha, u mnie kazdemu smakuje :)
- Wysłany: Śro 13:31, 12 Lut 2014
Gość
Dziękuję bardzo w imieniu własnym i moich łasuchów
- Wysłany: Śro 20:08, 12 Lut 2014
Angie
Gość
o fajnie, tez pewnie tego mużynka upieke w piatek moze
a ja mam dylemat czy zrobic dzis te racuchy, czy sałatke warzywna na kolacje
teraz mi sie pieka skrzydelka w rekawie w piekarniku
robie dzis na obiad salatke ala kebab, do tego kupilam przyprawe knorra (nowosc u nas [link widoczny dla zalogowanych] ) tylko ze uzyje samej przyprawy do miesa a mieszanke do salaty uzyje sobie innym razem. Moje dziewczyny twierdza ze smakuje tak jak kupione mieso döner kebab od Turka, na to naloze tzatziki i pokrojone ogorki i pomidory, odrobine kukurydzy i przykryje to poszatkowana kapusta pekinska...ziemniakow do tego nie potrzeba
- Wysłany: Pon 23:14, 24 Lut 2014
Gość
robilas ktora kiedys marchewkowe?
[link widoczny dla zalogowanych]
- Wysłany: Śro 14:08, 26 Lut 2014
Gość
Angie napisał:
jutro zrobiem to ciasto
tylko chyba dodam masla zamiast oleju
i dodam suszone morele, orzechy laskowe, wloskie i migdaly
[link widoczny dla zalogowanych]
wlasnie juz stygnie , ale pachnie ono
w kolejce mysle zeby zrobic w najblizszym czasie te
[link widoczny dla zalogowanych] marchewkowe nigdy nie jadlam
- Wysłany: Śro 15:00, 26 Lut 2014
Angie
Gość
habka napisał:
Angie napisał:
jutro zrobiem to ciasto
tylko chyba dodam masla zamiast oleju
i dodam suszone morele, orzechy laskowe, wloskie i migdaly
[link widoczny dla zalogowanych]
wlasnie juz stygnie , ale pachnie ono
w kolejce mysle zeby zrobic w najblizszym czasie te
[link widoczny dla zalogowanych] marchewkowe nigdy nie jadlam
o ciekawe czy tez bedziesz miala mokre w srodku jak ja
a co dodalas jeszcze do srodka?
ja je zrobilam a pozniej mi sie przypomnialo ze Piotrek ma uczuelenie na orzechy
Ostatnio zmieniony przez Angie dnia Śro 15:12, 26 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
- Wysłany: Śro 15:31, 26 Lut 2014
Gość
wlasnie az tak mokre nie jest, dodalam cynamon i rodzynki
ale wogfole moim zdaniem za duzo maki w tym przepisie jest ze 2 szklanki i dalam 1,5 szklanki i troche wiecej oleju niz pol szklanki;]
- Wysłany: Śro 15:31, 26 Lut 2014
Gość
slodkie bardzio jest
- Wysłany: Pon 20:17, 03 Mar 2014
Gość
[link widoczny dla zalogowanych]
dzisiaj sobie zorbilam koktajl ale bananów kurde nie mialam
wiec tylko jogurt n, kiwi, cukier waniliowy i cynamon
paella to danei hiszpanskie: ryz z warzywami, moze byc kurczak i owoce morza
nasi goreng to danie chinskie: tez ryz i tez warzywa ale ich chinskie do tego chyba kawalki kaczki...chyba kaczki